'Tijd voor een nieuwe industriële revolutie' (met video)

Kurt De Cat

26/04/2013 - 10:11

Technologiefederatie Agoria en zijn collectief onderzoekscentrum Sirris gaan samen 500 productiebedrijven begeleiden om uit te groeien tot fabrieken van de toekomst of ‘factories of the future’.

Binnen een paar jaar moeten de eerste vijftig bedrijven al het einddoel bereiken. Het initiatief kadert in het ‘Nieuw Industrieel Beleid’ van de Vlaamse regering. In het Vlaams Parlement, in aanwezigheid van minister-president Kris Peeters, werden de aanpak, doorbraaktechnologieën en best practices van Vlaamse maakbedrijven voorgesteld.

Made Different

Onder het label ‘Made Different’ willen de Vlaamse regering, Agoria en Sirris de Vlaamse maakindustrie versterken en in de ‘wereldtop’ laten meespelen.

“Direct en indirect verdienen een half miljoen Vlamingen hun boterham in de productiebedrijven en de verschillende industriële maaksectoren”, zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.

“De totale industrie is goed voor meer dan 80 procent van de export van het Vlaams gewest, noodzakelijk om onze welvaart te financieren. Maar die sterke positie staat onder druk. Het is al veel gezegd en geschreven: hoge ondernemingskosten, internationale concurrentie, tekort aan geschoold personeel… Agoria wil echter niet bij de pakken blijven zitten en werkte met zijn lidbedrijven een ambitieus toekomstplan voor de industrie uit. Het plan sluit bovendien naadloos aan bij het beleid van de Vlaamse regering.”

Hoe ziet een fabriek van de toekomst eruit?

Volgende kenmerken komen altijd terug: ze verbruiken een minimum aan energie en grondstoffen en produceren zo milieuvriendelijk mogelijk. Op die manier leveren ze een bijdrage aan de vergroening van de economie. Ze beschikken over een modern ‘state of the art’ productieapparaat. Ze maken producten met een hoge toegevoegde waarde en hun productie kan flexibel inspelen op veranderende vragen. En last but not least: de kennisinhoud en de betrokkenheid van de medewerkers is er erg hoog. Ze steunen op sociale innovatie, met de creatie van kwaliteitsvolle jobs.

Wilson De Pril: “Het voorgestelde programma is uniek in Europa, omdat het inwerkt op al deze facetten tegelijk. De acties zijn zowel voor sterke, gevestigde multinationale spelers als om lokale familiale kmo’s die verder in Vlaanderen willen groeien.”

Voor de uitvoering van de activiteiten zal een beroep gedaan worden op experten in binnen- en buitenland en op de bestaande kenniscentra in Vlaanderen.

Strategisch Onderzoekscentrum (SOC) voor de maakindustrie

De transformatie naar de fabriek van de toekomst vereist heel wat innovatie en onderzoek op topniveau. Agoria roept de Vlaamse regering dan ook op een Strategisch Onderzoekscentrum (SOC) voor de maakindustrie op te richten. Het onderzoek van het SOC kan via Made Different geïmplementeerd worden bij de industriële bedrijven, zowel kleine als grote.

“Een SOC voor de maakindustrie is een bijzonder waardevol idee, dat een vliegwiel kan zijn voor industriële activiteiten in Vlaanderen”, reageert minister-president Kris Peeters.

De Vlaamse universiteiten participeren aan het SOC dat bestaande onderzoekscentra zoals Flanders’ DRIVE, FMTC en Sirris Manufacturing integreert. Zo wordt een belangrijk schaaleffect gecreëerd en wordt een snelle start mogelijk. Agoria hoopt dat het SOC Maakindustrie begin 2014 kan opgestart worden. Het onderzoekscentrum zal ook een belangrijke bijdrage leveren aan het Strategisch Actieplan Limburg Kwadraat.

Interview met Wilson De Pril (Z-Expert 25 april 2013, Kanaal Z):

Please make sure your browser is JavaScript enabled and has the latest version of Flash Player installed.

Meer over: , , , , , ,

 

Reacties

Gerrit Stoels | 1 mei 2013

Fantastisch initiatief ! Ik sta er helemaal achter. Hopelijk komt het SOC er snel !

Ongepast?

 

Reageer

 

Nieuwsbrief

Schrijf u in op Industrie.be wekelijkse nieuwsbrief

E-mail:
  • Interview met Richard Northcote van Bayer MaterialScience
  • Industrie Awards, tiende editie
  • Rondetafel: trends in lassen en lijmen
  • Preview CeMat: voortdurend verbeteren